Gastvrijheidsgilde bezoekt 4 top-ondernemers in Eindhoven

Op maandag 26 juni organiseerde Gastvrijheidsgilde een tour in en rond Eindhoven. Belangstellenden werden hartelijk ontvangen voor een presentatie en kijkje achter de schermen van achtereenvolgens Mc Donalds in Best, het Ronald Mc Donaldhuis, De Bijenkorf en Restaurant Mood in Eindhoven. Allen deelden zij hun visie en ervaringen in hun succesformules. Een inspirerende dag over hospitality en optimale dienstverlening:

De dag begon met een bezoek aan Peter en Nelly van Gelder, franchisenemers van o.a McDonald’s in Best en tevens organisatoren van deze gastvrijheidstour. Nelly benadrukt dat het succes bovenal te danken is aan knalhard werken en je houden aan de formule, waarbij kwaliteit en service bewaakt worden.  Eunice Koekkoek, Communicatiemanager Nederland, voegt toe: “Voortdurend innovatief focust McDonald’s zich op haar missie: Always open for good times”. De houding van de medewerkers speelt een cruciale rol in de klantbeleving. Ons succes is hard samenwerken. Non of us is as good as all of us.”
Na een indrukwekkende rondleiding langs alle werkstations, werd het gezelschap een lunch aangeboden in het uniek verbouwde filiaal in oorspronkelijke Rock en Roll jaren vijftig stijl.

Het volgende bezoek was aan het Ronald McDonaldhuis. Zij dankt haar bestaansrecht aan gastvrijheid door vrijwilligers. Tijdens een uitgebreide rondleidingin het huis, en de huiskamer in het aangrenzende ziekenhuis, benadrukken beide coördinatoren  juist een heel andere kant van dienstbaarheid. Minder is soms meer. Niet proactief je zorg aanbieden maar reactief reageren op wat de gast wil. Als vrijwilliger ben jij eigenlijk te gast in iemands anders thuis. “Gasten hebben de regie. Onze vrijwilligers dienen te volgen,  hoe graag men ook wil ‘helpen’.”

 In de Bijenkorf werd de groep gastvrij ontvangen met een versgeperste Ananassap. Ananas is van oudsher het symbool voor gastvrijheid, zo vertelde Wieske van Gestel, F&B manager Bijenkorf Eindhoven. Bijenkorf richt zich op “Premium Experience Strategie”. De focus ligt op beleving en binding aan klanten/gasten. Extra aanbod van evenementen en demonstraties geven sjeu aan een dagje winkelen. Wieske: “Middels storytelling spelen we in op de beleving. We willen dat klanten zich speciaal voelen bij de Bijenkorf.  Mensen vergeten wat je gezegd hebt, en vergeten wat je gedaan hebt. Ze onthouden wel het gevoel dat je hen gegeven hebt”.

Vervolgens een bijzonder ontvangst bij restaurant Mood. Eveline Wu is een zeer succesvolle jonge onderneemster in vier horecazaken Wynwood, Soho, The Lobsterbar en Mood. Bovendien won zij vorig jaar het wereldkampioenschap  Asian Cuisine in de categorie ‘Chinese Cuisine’, met haar Hazelnootdessert. Op het buitenterras, waar zij het gezelschap haar vers bereidde Sushi serveerde, inspireerde Eveline allen met haar energie en ambities. Haar geheim is eveneens hard werken, snel werken, vers bereiden en eerst de klassieke basis beheersen. Kortom het begint bij kwaliteit. Daarna komt het erop aan bij jezelf te blijven. Alleen dan kun je vanuit je hart blijven werken. Ken je klanten. Het begint met een passend verhaal dat zich vertaalt in je gehele uitvoering.”

Tijdens de afsluitende borrel merkt Ferdie Olde Bijvank, voorzitter Gastvrijheidsgilde, op: “Het gaat allemaal naar personalized”. Alle succesvolle ondernemers in het programma van vandaag richten zich echt op de persoon achter de klant. Binnen hun eigen organisatie begint dat bij eenzelfde benadering naar hun eigen personeel. Een benadering die aansluit bij de opvatting van het Gastvrijheidsgilde. “Gastvrijheid is een organisatie brede verantwoordelijkheid en dient gevat te worden in een concrete gastvrijheidsformule en uitgedragen door het management.”

Ondernemers aan de gastvrijheidstafel bij Landgoed Rhederoord

Het Gastvrijheidsgilde stelt zich ten doel het totale bedrijfsleven (en dus niet alleen de horeca) gastvrijer te maken. Een gast- vrije instelling verlaagt drempels, maakt communicatie makkelijker en intensiever waardoor iemand zich welkom voelt. Het Gastvrijheidsgilde geeft advies, trainin- gen, organiseert evenementen en brengt ondernemers samen.

Klik hier en lees hier het artikel in Arnhem Business over de ondernemers aan de gastvrijheidstafel bij Landgoed Rhederoord in september 2016.

Ruben Arends wint als beste Gastheer bij vakwedstrijd beste Horecatalent 2016 van Twente en Achterhoek

Tubbergen-Lattrop, 10 maart 2016 – Op 9 maart heeft Ruben Arends (18) woonachtig in Lattrop de eerste prijs gewonnen tijdens de Horeca talenten dag in Ulft. Georganiseerd door de Stichting Horeca Talent Achterhoek. Aan de wedstijd namen 10 studenten van diverse ROC’s en leerbedrijven deel. Ruben won een stage bij de Librije (***) en diverse prijzen.  

Leerbedrijf Droste’s Herberg
Ruben is werkzaam als leerling bij Droste’s Herberg in Tubbergen. Samen met zijn leermeester Esther Schoneveld en begeleider van het ROC van Twente Andre Hofman hebben zij zich goed voorbereidt op de wedstrijd.

Wedstrijd Gastheerschap
Tijdens de wedstrijd moest Ruben een aantal skills laten zien op gebied van Gastheerschap. Zo moest hij o.a. 6 wijnen blind proeven, openen fles mousserende wijn, bereiden aan tafel van een steak tartaar en uiteraard zijn gastenkunde tentoon stellen.   

Talent
Een echt talent vinden de begeleiders Hofman en Schoneveld. Een student die passie heeft voor het vak. Kundig als het gaat om vaktechnische vaardigheden maar met name het omgaan met gasten is hij zeer bedreven, zeker als toekomstige Manager/ondernemer horeca. Ruben volgt de niveau 4 opleiding Manager/ondernemer horeca bij het ROC van Twente.

Toekomst
Na de opgedane ervaring bij Droste’s Herberg gaat Ruben een aantal stages volgen. Volgend jaar is hij van plan om naar Berlijn te gaan om een vijf maandelijkse stage te volgen in een vijf sterren hotel. Op de lange termijn is hij voornemens om het bedrijf van zijn ouders over te nemen, want debasis is hem met de paplepel ingegoten door zijn ouders, de eigenaren van Gasterij de Smid in Lattrop. Tevens is Ruben van plan om komend jaar met meer wedstrijden op Gastheerheerschap gebied mee te doen.